donderdag 3 november 2011

Ma! The meatloaf! F*CK!Het blijft één van de meest heerlijke brakke filmmomenten ooit. John Beckwith ontmoet de legendarische Chazz vlak voordat ze begravenissen gaan crashen. Chazz vraagt op legendarische wijze zijn inwonende moeder om meatloaf. Kan me niet schelen hoeveel brakke broodjes ik al naar binnen heb gewerkt, ik krijg onherroepelijk zin in meatloaf.In feite is meatloaf niet meer dan een hele grote, makkelijk te bakken gehaktbal. De basis is als volgt:
Hou aan per 500g gehakt:
- 1 grote ui
- 2 eieren

Voorbereiden
Snipper een ui, en gooi 'm in een grote kom. Zout en peper naar smaak, en breek dan je eieren er overheen. Even klutsen met een vork. Door eerst de ui en ei toe te voegen voorkom je dat het gehakt al te veel aan de kom gaat plakken, wat het mengen straks veel makkelijker maakt. De ui en ei zijn standaard, maar daarna kan je los gaan. Zo'n beetje alles wat je kan bedenken kan je door je meatloaf gooien om de smaak te veranderen. Om maar wat varianten te noemen:

Zoet en oosters: Chilisaus, ketjap manis, paprikapoeder, champignons, gember, chinese vijfkruiden etc.
Oud Hollandsch: Bruine Bonen, nootmuskaat, kruidnagel, kaas, spek, etc.
Italiaans: Zongedroogde tomaten, olijven, oregano, pesto, etc.

Oftewel, alles wat een beetje in één bepaalde keuken past kan je er zonder problemen doorheen mengen om een lekkere meatloaf te maken.

Na het toevoegen van je ingredienten gaat het gehakt erbij. Goed mengen, en dan komt één van de belangrijkste ingredienten: Paneermeel. Paneermeel zorgt voor het opnemen van het vocht, en het vullen van alle gaten tussen het gehakt. Met veel paneermeel krijg je een bijna paté-achtige substantie, homogeen en licht. Als je weinig paneermeel gebruikt behoud je veel meer de gehaktstructuur, en krijg je een wat zwaardere en sneller uit elkaar vallende substantie.

Bakken
Als alles gemengd is kneed je het geheel tot een grote bal. Leg een vel bakpapier over een pan waar het geheel gemakkelijk in past, snij excess bakpapier af, en schuif de pan in een tot 180° C (voor combimagnetrons waarschijnijk 200° C - 220°C) voor ongeveer een uurtje.

Toplaag
Mijn favoriete meatloaf is een hele simpele, voornamelijk bestaande uit gehakt en ui, met een honingmosterdtopping. Voor deze topping meng je gelijke delen honing en mosterd, en voeg je suiker toe tot je een soort korrelige pasta hebt. De suiker voeg je toe zodat het geheel makkelijker op de meatloaf blijft liggen, en de boek een beetje kan kristaliseren. Smeer het mengsel meteen bovenop de meatloaf, en bak vanaf het begin mee. Uiteindelijk blijft er een dun laagje plakkerige heerlijkheid achter.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten